Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

Mi a "használt" szoftver?

Minden szoftvert, melyet az első birtokosa aktivál / felhasznál, „használt“ szoftvernek nevezhetünk.

Legális a „használt“ szoftver?

2012-ben az Európai Bíróság megerősítette a „használt“ szoftverek legális adás-vételét. Az ilyen jellegű szoftverek eladására és megvásárlására szigorú szabályok vonatkoznak, melyeket az Európai Bíróság szabott meg. A teljes Bírósági nyilatkozat ITT található meg.

Mit jelent a mennyiségi szoftverlicenc?

Ezek a licencek egy szoftver használatát engedélyezik több berendezésen egyszerre, vagy olyan szerveren, melyhez több munkaállomás tartozik. A mennyiségi szoftverlicencek általában olcsóbbak, mint az egyforma mennyiségű individuális licencek és ebből kifolyólag árban kedvezőbb megoldás is.

Kinek ajánlott a mennyiségi szoftverlicencek használata?

A mennyiségi szoftverlicenc elsődlegesen olyan cégek számára készült, melyek a programjaikat több számítógépen használják. Ezért kedvező megoldás kis- és nagykereskedők, kormányzati intézmények, akadémiai intézmények, egészségügyi intézmények és más felhasználók számára.

Hogyan zajlik a „használt“ szoftver eladása?

Elsősorban telefonos vagy személyes megbeszélés során felmérjük a szoftvervásárlást tervező cég igényeit és ennek megfelelően összeállítunk egy személyre szabott ajánlatot az eladó használt licencekből. Az ajánlat ügyfél általi jóváhagyása után elküldjük ellenőrzésre a szerződést. Ezt követően kiállítjuk a számlát, melyet a szerződéssel és a telepítési adathordozóval együtt postai úton juttatunk el ügyfelünknek. A csomag átvétele után az ügyfélnek joga van kipróbálni a terméket, ezt követően aláírja mindkét szerződést és postai úton megküldi a SoftwarePro cég részére. A számla kiegyenlítését követően az aláírt szerződést elküldjük ügyfelünknek és ezzel az átruházás jogérvényessé válik.

Hogyan zajlik a „használt” szoftver felvásárlása?

A FPP/dobozos vagy a PKC (Product Key Card)/OEM (Original Equipment Manufacturer) licencek felvásárlásának feltétele minden verzió esetében az eredeti csomagolás, beleértve a COA (Certificate Of Authenticity) sértetlen címkét és a sértetlen telepítési adathordozót is (ha része volt a csomagnak). Multilicencek esetén ez a termékkulcs és az első tulajdonostól származó eredeti telepítési adathordozó. A megvásárolt szoftver eredeti bizonylatát/számláját vagy annak másolatát be kell nyújtani ellenőrzés céljából, amely igazolja a birtokolt/jogos tulajdonban lévő licenc eredetiségét. Amennyiben a csomag valamelyik része hiányzik, vagy olyan szinten sérült, hogy nem felel meg a célnak, a licenc eladhatatlanná válik. Az eladás jogi feltételei azok, hogy az összes ilyen értékesített FPP/PKC/MULTI licencet kötelező eltávolítani az eladó készülékéről, vagy működésképtelenné tenni azt, hogy más készüléken már ne legyen használható.

Hogyan zajlik a „használt” szoftver telepítése és használata?

A használt szoftver telepítése és használata megegyezik az új szoftver telepítésével és használatával.

Miért előnyös a használt szoftver?

A használt szoftver hivatalos forgalmazóktól származik, nem hamisítvány – eredeti, teljesen működőképes szoftver. A használt szoftverlicenc nem különbözik az azonos új szoftverlicenctől. Sem az új, sem pedig a használt szoftver megvásárlásakor nem éri a vásárlót semmilyen hátrány, sőt: a használt szoftver megvásárlása akár 70%-os megtakarítást eredményezhet.

Elismeri a szoftveraudit a használt szoftver igénybevételét?

Igen, a szoftveraudit elismeri a használt szoftver igénybevételét. A könyvvizsgáló a szoftverlicencek ellenőrzése során az engedély jogszerűségére, helyes használatára és a megfelelő számú licenc törvényes igénybevételére helyezi a hangsúlyt, és nem vizsgálja annak eredetét. Ha az engedélyezési jogok teljes körű átruházását szerződés és számla igazolja, az így megvásárolt licenc nem vitatható.

Hogyan lehetséges, hogy a használt szoftver ennyivel olcsóbb?

A szoftver önmagában nem veszít az értékéből, nem kopik el. Számítógépes programról van szó, melyet ugyanolyan könnyen telepíthet készülékére és törölhet készülékéről, majd utána más készülékre telepíthet. Ilyen esetben nem következik be olyan mértékű értékcsökkenés, mint például gépjármű esetén. Az ár csökkenését a piacon lévő, hivatalos gyártóktól származó új szoftververziók napi kiadásának köszönhetjük. Gyakran csak minimális változásokkal jelennek meg, melyek a szoftver alapműködését nem befolyásolják. Ezenfelül minden egyes újabb verziót követően növekednek a minimális technikai igények a hardverre vonatkozóan, és ez sokszor a vállalatoknál rendkívül magas, nem tervezett kiadással járhat a hardver berendezéseket illetően. Ezért is javasolt a régebbi szoftverek használata, mivel kompatibilisek a régebbi hardver-berendezésekkel és ugyanazt a szerepet töltik be.

Hogyan deríthetem ki, melyik mennyiségi szoftverlicencek a legmegfelelőbbek számomra?

Ha nem biztos abban, hogy mi lenne a legmegfelelőbb választás az Ön számára, akkor értékesítési képviselőink készséggel segítenek a legkedvezőbb mennyiségi szoftverlicenc választásában. Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kínálnak a használt szoftverhez műszaki támogatás is?

A használt szoftverlicenc megvásárlásával nem csak a szoftver használatára jogosult, hanem az összes hozzá tartozó előnyre és támogatásra is – hasonlóan, mint korábban a szoftver első tulajdonosa. Azaz, ha a gyártó műszaki támogatást foglalt a szerződésbe, akkor a használt szoftver megvásárlása után minden következő tulajdonos is jogosult ugyanezt igénybe venni. A használt és az új szoftver egyforma tulajdonságokkal rendelkezik, beleértve a műszaki támogatást is. Cégünk kizárólag szoftverlicencek kereskedésével foglalkozik. Szükség esetén azonban üzleti partnereink segítségével műszaki támogatást is tudunk nyújtani.

Jár a használt szoftverhez telepítési adathordozó?

Használt szoftver eladása során ellátjuk ügyfeleinket az eredeti telepítési adathordozóval és a szóban forgó szoftverrel, ha multilicenc programokról van szó. Az OEM /PKC /dobozos verzióknál az adathordozó elválaszthatatlan része a licencnek, önmagában a kód, vagy a COA címke nem elegendő a licenc jogszerűségéhez, ha az első tulajdonos licenccsomagjának része volt.

Mire kell odafigyelni a használt szoftver megvásárlásánál?

Győződjön meg róla, hogy igazolt és jogszerűen vásárolt licencekről van szó, valamint a szoftvercsomagok minden részét tartalmazza-e úgy, mint az új licencek esetében (adathordozók, címkék). A SoftwarePro garantálja minden felkínált licenc 100%-ban legális, és garanciát vállal az eladott licencekért (a Szoftver licencszerződés alapján).

Lehetséges csak a CAL licencek utólagos megvásárlása konkrét termékhez/szoftverhez?

Igen, külön CAL licenceket is forgalmazunk, melyek egyenként is megvásárolhatóak.

Hozzá tudják adni a használt licenceket a mi Microsoft VLSC központunkba?

A Microsoft Volume Licensing Service Center (VLSC) hálózati interfészként szolgál, mely telepítési adathordozók letöltését és a licenckulcsok áttekintését engedélyezi. Ugyanaz, mintha Excel fájlban vezetne licencnyilvántartást, és a tőlünk megvásárolt adathordozó tartalmát saját helybeli szoftverjükre töltik fel. A VLSC nem kapcsolódik Asset Management-központként az ön szerveréhez. (Nem mutatja ki az aktív és az inaktív licencek állapotát, csak az egyes termékek aktivációs számát és a lehetséges újraaktiválások számát), valamint nem erősíti meg a jogszerűségét vagy a szoftverlicencnek tulajdonjogát. Az a tény, hogy a licencek a VLSC-fiókban szerepelnek, még nem jelenti azt, hogy a Microsoft tulajdonjoga vonatkozik rájuk. Az EU Bíróság döntése szerint az első értékesítés után a Microsoft elveszíti a tulajdonjogát. A felhasznált multilicencek esetében a Microsoft nem tudja átvezetni a multilicencek tulajdonjogát az első tulajdonos VLSC fiókjából a következő/új tulajdonos VLSC fiókjába. Ez nem jelenti azt, hogy ennek az új tulajdonosnak nincs az ilyen multilicenchez tulajdonjoga.

Honnan szerzik be a licenceket további értékesítésre?

Cégünk ügyfeleitől, valamint bevált partnervállalatoktól vásárolja meg a multilicenc termékeket. Ezek a vállalatok elsősorban a nyugat-európai szoftverpiacon vásárolják fel a szoftvereket, ahol a szoftverpiac igen kedvelt és kiterjedt már 2012 óta. Nagyobb cégek sokszor rövid időre új munkaerőt alkalmaznak olyan projektekben, ahol széles IT infrastruktúrát kell biztosítaniuk. E projektek befejezése után a költségek csökkentése érdekében a felesleges szoftver értékesítésre kerül, ami lehetővé teszi az ilyen cégekkel való kereskedelmi kapcsolatot. Gyakran megesik, hogy az IT menedzsment nem találja el a szükséges szoftverek mennyiséget, vagy módosulnak a projekt követelményei, ilyenkor gyakran olyan szoftver kerül értékesítésre, melyet még nem is használtak/ aktiváltak. Ilyen módon lehet hozzájutni a legújabb/aktuális licencekhez, nem csak a használt verziókhoz. A szoftverbeszerzés egy másik módja a természetes szoftverfrissítési folyamat, melyet főként nyugat-európai cégeknél vezettek be. Ilyenkor a régi szoftverlicenceket automatikusan az újakkal helyettesítik, és a régi szoftverlicencek értékesítésre kerülnek.

Engedélyezi a Microsoft vagy más gyártó a mennyiségi szoftverlicencek átruházását?

Gyártó az első eladással elveszítette a licencre vonatkozó tulajdonjogát. Ez a tulajdonjog áthárul a vevőre (az új tulajdonosra), mely azt jelenti, hogy a következő üzleti tranzakciók, a licenc tulajdonjogának átruházása már a gyártó beleavatkozása nélkül történik, az EU Bíróság döntése szerint a gyártó nem gátolhatja a viszonteladást.

Lehetséges olyan OEM licencek eladása, melyek hardverhez kötöttek?

Az OEM licencek értékesítése/megvásárlása speciális esetnek tekinthető a többihez viszonyítva, mivel szigorúbban kell betartani azokat a feltételeket, amelyek mellett ezek a licencek eladhatók. Az Európai Bíróság meghatározta, hogy az első tulajdonos csak a csomag teljes tartalmával értékesítheti ezt a fajta licencet, úgy ahogy azt megvásárolta. Ez bizonyos esetekben nehézkes lehet, mivel a címke az aktivációs licenckóddal a készülékre van ragasztva. Nagyon nehéz sértetlenül eltávolítani ezt a címkét és legálisan betartani a szoftver használatához kötődő tulajdonjogi szabályokat a következő tulajdonos részéről. Ha hiányzik vagy olyan szinten sérült a csomag egy része, hogy nem teljesíti célját, akkor ez a szoftver nem adható el. Továbbá igazolni kell a licenc tulajdonosának tulajdonjogát és azt, hogy a licencet a gyártó még mindig támogatja.